Sivari-info

Kyrkosundsskärs Pensionärsbostadsstiftelse omistaa Solglimten, vanhusten palvelukoti joka sijaitsee Hiittisten saaressa Dragsfjärdin kunnassa. Hiittisten saari on noin 20 meripeninkulmaa Hangosta pohjoiseen ja noin 30 meripeninkulmaa Turusta länteen—siis keskellä Suomen kauneinta saaristoa.

Sivareiden työtehtäviin kuuluu mm. toimia yövahtina. Jos sivareita om useampi, toinen tekee päivätyötä: esim. siivousta, keittö- tai ulkotyötä.

Sivareille on tarjolla huone (20 m2), jossa on oma kylpyhuone ja wc.

Sivari kertoo (Juuso):

Väki Solglimtenissa on mukavaa ja työilmapiiri reilu. Itse työ ei ollut raskasta ja sopi minulle yöeläjänä muutenkin mainiosti; yöt sujuivat rattoisasti joko netissä, lueskellen tai leffoja katsellen. Tai ihan vain nukkuen ja tarvittaessa heräillen. Parasta järjestelyissä ehkä oli kuitenkin viikon pituinen loma jokaisen kahden viikon työjakson jälkeen. Tulikin vietettyä kuukaudessa aina noin 1½ viikkoa kotona Kuopiossa. Työvuoroista löytyy muutenkin paljon joustoa, koska sivareita täällä on kaksi ja työpäivät voi keskenään sopia. Joskus pidimme molemmat vuorotellen melkein kahdenkin viikon lomia.
Hiittinen on aika hiljainen kylä joten välillä voi aika käydä tylsäksi. Tosin päivisin tavallisesti nukkuu. Kesä saaristossa oli kermaa. Luonto on upea. Saariston rauha ja hiljaisuus sopi minulle ja netin kautta pysyi yhteydessä ihmisiin. Ensin säikyin ruotsinkielisyyttä, mutta suomella pärjäsi mainiosti. En puhunut sanaakaan ruotsia tänne tullessani, mutta sitä oppii kuin itsestään ja nyt sekin sujuu. Haha tämä kuulostaa härskiltä mainospuheelta. Eihän tämä välttämättä kaikille sovi, mutta itse en voi sanoa muuta kuin viihtyneeni.

Sivari kertoo (Kaj):

Eipä tässä muuta voi kuin yhtyä Juuson kommentteihin, sillä väki todella on mukavaa ja niin on hommakin. Suurin osa 12 tunnin yövuoroista on päivystystä sen varalta että jotain tapahtuisi. Yleensä juuri mitään ei tapahdu, joten aika kuluukin koneella irkatessa tai kirjaa lukemassa. Tavalliseen verrattuna vuorot ovat vielä varsin pitkiäkin, joten siitä kompensoidaan avokätisillä lomapäivillä. Homma on kyllä välillä kiusallisenkin kevyttä ja helppoa, mutta en minä asiasta valita. Ainoa ongelma jonka pystyn keksimään on se että ruotsintaitoa olisi hyvä olla edes vähän, työntekijöiden ja asukkaiden puhuessa lähinnä ruotsia ja suomea sitten vähän heikommin. Oma ruotsini on sen verran vahva ettei se minulle ole kuitenkaan mitään ongelmaa tuottanut.
Ulkoympäristöstä en osaa sanoa oikein paljoakaan, saaristo on nättiä jne.. Itse tyypillisenä nörttinä olen vain pysytellyt aina sisällä kaikki päivät, joten en ole juurikaan paikkoihin tutustunut. Ks. Juuson kommentit yllä jos yksityiskohdat saaresta kiinnostavat.
Tämäkin alkaa jo kuulostaa aika pahalta mainospuheelta, mutta minkäs teet. Paikka vain on niin mukava ettei täältä keksi oikein mitään vakavia ongelmia. Jos sivarin palveluspaikkaa olet hakemassa niin tätä parempaa on jo aikas vaikea löytää.